Över 150 nya deltagare rekryteras till Mitt Livs Vals programverksamhet i höst
Den 21 augusti startar Mitt Livs Val upp höstens verksamhet. Över 150 deltagare, unga nyanlända, kommer under hösten att delta i Mitt Livs Vals studieförberedande och arbetsmarknadsförberedande program. Genom dessa program skapar vi förutsättningar för ökad studiemotivation och framtidstro hos unga nyanlända.
- Vi som arbetar med unga nyanlända ser ständigt exempel på de ojämlika förutsättningar nyanlända ungdomar möter i sin vardag. Men vi ser också hur vår tid och stöttning bidrar till ökat självförtroende, mer studiemotivation och en ökad framtidstro. Genom att investera i deras framtid och ge dem verktyg att lyckas kan vi skapa en mer rättvis och trygg samhällsutveckling för alla, säger programansvarig Evelina Svensson i Göteborg.
Siffror från SCB visar att endast 2 av 10 utrikesfödda som kommer till Sverige efter 13-års ålder klarar gymnasiet och har möjlighet att läsa på universitet och högskola (SCB, 2016). Att klara skolan är en viktig faktor för ungas utveckling och framtid. Vi vill förändra denna statistik och fortsätta förbättra möjligheterna för unga nyanlända att fullfölja sin gymnasieutbildning och på så vis skapa möjlighet till fortsatta studier.
Mitt Livs Val har sedan starten 2015 diplomerat över 1 900 deltagare. Under hösten besöker vi på nytt språkintroduktionsklasser på gymnasieskolor för att rekrytera deltagare som får träffa universitetsstudenter, förebilder från arbetslivet och besöka universitet för att lära sig mer om studievägar, studieteknik och få ökad motivation. Dessutom får de ett utökat nätverk som är viktigt på vägen mot att nå sina drömmar och mål.
Vi ser att det fortfarande finns stora behov för unga nyanlända att stöttas på vägen mot en utbildning. De unga som idag kommer som nyanlända har en lång utbildningsresa framför sig. Genom att gå den obligatoriska språkintroduktionen är det vanligt att gymnasieutbildningen förlängs med ett till tre år. Det är en tid som handlar om att lära sig svenska, men det är ofta mycket utmanande eftersom dessa elever inte får träffa så många personer som har svenska som modersmål. I dagens samhälle kan vi se att utbildningsnivån är starkt kopplad till bostadsområden och i exempelvis Göteborg syns stora skillnader. I Södra Angered har endast 23% en eftergymnasial utbildning, jämfört med 67% i Johanneberg. Dessutom visar statistik att ungdomar som kommer till Sverige i åldern 12–15 år endast har en gymnasiebehörighet på 32%, medan elever med svensk bakgrund har en gymnasiebehörighet på 91%. Risken att halka efter är minst sagt uppenbar.
Det finns också stora skillnader på arbetslösheten bland olika grupper av unga. Den tydligaste skillnaden finns mellan unga som är inrikes eller utrikes födda. År 2020 var en fjärdedel (24,8 procent) av de unga utrikes födda inskrivna som arbetslösa. Det kan jämföras med 8,6 procent bland inrikes födda (MUCF, 2021).
- Samtidigt som vår programverksamhet är väl förankrad och driven av statistiken som påvisar ojämlikheter inom utbildning och arbetsliv så är den inte ansiktslös. Vi möter ungdomarna bakom procenttalen och ser att inspirerande förebilder och tillgängliggörandet av kunskap vänder på siffrorna. För motivationen saknas inte, det är kunskapen, möjligheterna och nätverken som gör det, säger Elise-Marianne Åberg, vik. generalsekretare.
Målet med våra insatser är att bidra till ett mer inkluderande samhälle. Vi förändrar framtidsmöjligheterna för unga nya göteborgare. Våra deltagare bekräftar att programmen ökar deras motivation, stärker självförtroendet och skapar möjligheter för dem att nå sina mål.
- Många personer inom Mitt Livs Val har motiverat mig mot mitt mål, speciellt min mentor som pluggar juridik på Handelshögskolan i Göteborg.- Gloria Kahindo, deltagare i Mitt Livs Val 2022
Om Mitt Livs Val
Mitt Livs Val är en insamlingsstiftelse som grundades 2015 av Sofia Appelgren. Mitt Livs Val arbetar för ett inkluderande samhälle där unga har förutsättningar att påverka sin framtid. Idag finns det stora utbildningsklyftor mellan unga inrikes och utrikes födda. Samtidigt är utbildning en av de viktigaste nycklarna för att öka samhällsdeltagandet och för att motverka socialt utanförskap. Därför arbetar vi varje dag för att sänka tröskeln till högre utbildning och på sikt in på arbetsmarknaden för unga nyanlända som är mellan 16-23 år. Tillsammans med studenter, yrkesverksamma, och andra förebilder väcker vi motivationen för utbildning och jobb, så att de vi möter kan forma sin egen väg och nå sina drömmar.
Vår tre-stegs-modell
Vi erbjuder tre olika program i en tre-stegs-modell.
Steg 1 – Vad kan jag plugga till?
Studiemotiverande programmet
Programmet består av fyra gruppträffar där nyanlända unga möter universitetsstudenter. Genom föreläsningar och övningar får deltagarna lära sig mer om studieteknik, svenska utbildningssystemet, utbildningsvägar samt mål och motivation. Programmet sker i samarbete med universitet och högskolor.
Steg 2 – Vad kan jag jobba med?
Arbetsmarknadsförberedande programmet, FRAMÅT!
Under programmets åtta workshops, fördelat på en termin, får nyanlända unga möta yrkesverksamma förebilder. Fokus ligger på arbetsmarknads-kunskap, kopplingen mellan utbildning och jobb, öka förmågan att söka jobb, arbetslivskunskap samt psykisk hälsa och målsättning.
Steg 3 - Vad kan jag göra för att nå mina studiemål?
Mentorprogrammet
I mentorprogrammet får unga nyanlända en individuell mentor från universitet/högskola. Mentorskapet fokuserar på studiestöd och studiemål för att klara skolan. Med hjälp av universitetsstudenten arbetar adepten mot sina uppsatta studiemål samt får chansen att möta andra unga och studenter för ökad motivation och inspiration.
Våra resultat
Under 2022 har vi gjort en mätning av majoriteten av programmets deltagare. Deltagarna får fylla i en självskattningsenkät vid slutet av programmet för att bedöma vilken effekt de själva anser att programmet har haft.
96% av ungdomarna som deltar i FRAMÅT! upplever ökade kunskaper om högre utbildning, arbetslivet och olika yrken.
94 % av ungdomarna som deltar i Mitt Livs Val upplever en ökad självkänsla och framtidstro
99% av ungdomarna som deltar i Mitt Livs Val upplever att de får ett utökat socialt nätverk
96% av ungdomarna som deltar i Mitt Livs Val upplever en ökad studiemotivation
98% av ungdomarna som deltar i Mitt Livs Val upplever att de förbättrat sina svenskkunskaper
57% av våra ungdomar som gick i våra arbetsrelaterade program FRAMÅT jobb eller praktik.
Att som ung få möta förebilder från både universitet och arbetslivet, som visar att de tror på dig, bidrar till känslan av att du kan lyckas, att du har en viktig plats i samhället och att du är värdefull. På så sätt bidrar programmet till att motverka utanförskap och ohälsa bland nyanlända ungdomar. Det här ser vi återkommande i de utvärderingar och intervjuer vi har med våra ungdomsdeltagare.
För mer information
Vill du veta mer? Kontakta vik. generalsekreterare Elise-Marianne Åberg:
E-post: Elise-marianne.aberg@mittlivsval.se eller 073 55 22 010.