Förebygga eller rätta till?
Vi ser hur debatten hårdnar och hur klyftorna i samhället ökar. Barn och unga har inte samma förutsättningar att forma sin egna framtid utan hamnar allt oftare i ett socialt utanförskap som är svårt att bryta i vuxen ålder. Samtidigt ser vi många goda exempel där förebyggande insatser och samverkan mellan aktörer bidrar till lyckad skolgång och kliv in på arbetsmarknaden. Med den utgångspunkten bjöd Mitt Livs Val in aktörer från näringslivet, skolan, forskning och civilsamhället till ett seminarium på Handelshögskolan i Göteborg. Rubriken var: Förebygga eller rätta till.
Seminariet behandlade flera panelsamtal och ville svara på frågor som: Hur kan vi bryta den negativa samhällsutvecklingen. Hur kan vi säkerställa att vi jobbar förebyggande och stöttar våra unga att lyckas? Hur skapar vi möjligheter och ett sammanhang som är utvecklande, motiverande och inspirerande?
Fokus under samtalen låg på skola och utbildning. Utbildning är nyckeln till en bättre framtid! Men är dagens skolsystem verkligen rättvist och tillgängligt för alla? Göteborgs stads jämlikhets rapport från 2023 visar att barn till föräldrar med kortare utbildning ofta står inför större utmaningar i skolan. Tydligt framgår det också att de socioekonomiska förutsättningarna i det område där skolan är belägen har en avsevärd påverkan på elevernas skolresultat. Rapporter från SCB visar att bland unga som kommer till Sverige från utomeuropeiska länder vid 13 års ålder, klarar endast cirka 20% av dem gymnasiet och får tillgång till universitetsutbildning. Skolans uppdrag är att bidra till elevers utveckling. Men idag får inte alla elever den hjälp de behöver. Behovet av att fånga in elever som behöver mer stöd tidigt och en förändring i den svenska läroplanen för att tydligare kunna anpassas till individens behov var två faktorer som nämndes som särskilt viktiga.
För att säkerställa en jämlik och rättvis skolgång är vi många aktörer som behöver samverka. Skolan behöver ökade resurser och civilsamhället spelar en viktig roll i att stötta upp och ge fler elever förutsättningar att klara skolan.
Mitt Livs Val har sedan 2015 jobbat med förebyggande insatser riktat gentemot unga nyanlända. Genom vår programverksamhet bidrar vi med kunskap, skapar nätverk och ökar förutsättningarna för unga nyanlända att klara gymnasiet, läsa vidare på universitet och ta sig ut på arbetsmarknaden. I vår verksamhet ser vi unga växa, lyckas och bli inspirerade. De skapar mål och drömmer stort och är långt ifrån bilden som målas upp i den mediala debatten som kopplar ungdomar med lite framtidshopp och kriminalitet.
Vill ni veta mer om hur Mitt Livs Val jobbar för en mer jämlik utbildning för våra unga? Kontakta oss så berättar vi mer!